Boek
Nederlands
Adara is geboren tijdens de winterse vrieskou; haar vader, broer en zus begrijpen niet waarom de kou haar zo trekt. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De ijsdraak
Auteur
George R.R. Martin
Illustrator
Luis Royo
Vertaler
Renée Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ice dragon
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2016
120 p. : ill.
ISBN
9789024570881 (hardback)

Besprekingen

George Raymond Richard Martin begon zijn carrière als docent journalistiek, maar heeft zich sinds halfweg de jaren 1970 toegespitst op het schrijven van veelomvattende fantasyboeken. Sindsdien won de man alle belangrijke prijzen in het wereldje (Locus, Nebula en Hugo) en bouwde hij een miljoenenpubliek op dat reikhalzend uitkijkt naar elk nieuw boek. En dat is sinds 1996 natuurlijk elk nieuw deel in de serie 'Het lied van ijs en vuur'. Dat Martin echter ook al vroeger bezig was met stof voor deze serie, bewijst het korte verhaal De ijsdraak. Het oorspronkelijke verhaal dateert uit 1980 en werd later van mooie, tot de verbeelding sprekende potloodtekeningen voorzien. Die tekeningen, van de hand van de in Northumberland residerende Yvonne Gilbert (die ook de tekeningen maakte voor 'De IJzeren Wolf' van Richard Adams), prijken ook in deze uitgave. Het zorgt voor een verlichting van de soms toch behoorlijk complexe thema's, waardoor het boekje ook geschikt is voor een jong lezerspu…Lees verder
Het winterkind Adara is geboren tijdens de vrieskou waaraan haar moeder is gestorven. Zelf speelt de kleine Adara het liefst in de winter met sneeuwhutten en ijspegels. Als ze vier is, ontmoet ze voor het eerst de ijsdraak, die vervolgens elk jaar op haar verjaardag langskomt en met wie ze bevriend raakt. Ze kijkt elk jaar uit naar zijn komst, terwijl haar vader, broer en zus niet begrijpen waarom Adara zo van kou houdt. Dit verhaal in acht korte hoofdstukken is een poëtische novelle die aansluit bij de cyclus 'Een lied van ijs en vuur' ('Game of thrones'), maar op een jongere doelgroep is gericht. Deze fantasy-serie speelt zich af in een wereld waarin ridders met draken strijden voor hun koninkrijk. De novelle is ruim geïllustreerd met fijnzinnige potloodtekeningen en heeft een rustige, ruime bladspiegel. Voor liefhebbers van het genre een mooi uitgegeven kleinood. Vanaf ca. 12 jaar.

Over George R.R. Martin

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

George Raymond Richard Martin (Bayonne (New Jersey), 20 september 1948) is een Amerikaans schrijver van high fantasy, sciencefiction en scenario's en is daarnaast filmproducent.

Hij heeft journalistiek gedoceerd en is een organisator geweest van schaaktoernooien. De serie Het lied van ijs en vuur, waar de televisieserie Game of Thrones op is gebaseerd, wordt, ook door hemzelf, beschouwd als zijn magnum opus.

Loopbaan

George R.R. Martin schreef in de jaren zeventig veel korte verhalen en won daarmee verschillende prijzen, waaronder drie Hugo Awards voor de novelles A Song for Lya (1975), The Way of Cross and Dragon (1980) en Sandkings (1980). Voor dit laatste werk won hij ook de Nebula Award. In 1986 kreeg hij voor de novelle Portraits of His Children een tweede Nebula. Voor The Skin Trade ontving hij in 1989 de World Fantasy Award en in 1997 won hij zijn vierd…Lees verder op Wikipedia

Suggesties