Een advocaat die zijn vrouw met zijn compagnon op overspel betrapt, laat dit niet direct merken maar neemt wraak op beiden
Extra onderwerp
Televisieseries en -films
Taal
Nederlands
Uitgever
Vpro, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1993
Speelduur
ca. 175 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8712806037853

Besprekingen

Een driedelige televisiedramaserie uit 1992 naar de roman van Simon Vestdijk. Regisseur Frans Weisz werkte opnieuw samen met producent Rene Seegers en scenarioschrijver Jan Blokker, met wie hij eerder 'Bij nader inzien' maakte en twee jaar later 'Hoogste tijd'. In de hoofdrollen zien we Gijs Scholten van Aschat, Renée Soutendijk en Coen Flink. Het verhaal speelt begin jaren vijftig. Een advocaat die zijn vrouw betrapt op overspel met zijn compagnon laat dit niet direct blijken, maar neemt op beiden wraak 'op afbetaling'. Deze serie werd een jaar later uitgebracht als bioscoopfilm, ingekort en anders gemonteerd. Hans Kroon (Trouw 9-5-'92) prijst de acteerprestaties, met als belangrijkste die van Scholten van Aschat: 'Met prachtig klein spel weet hij de hoogst onsympathieke Hendrik tot een boeiend personage te maken'. Maar ook: 'Het in 'Op afbetaling' geïnvesteerde en volop waarneembare vakmanschap van de scenarist, regisseur, en acteurs ontbeert een hart, een ziel, een obsessie. (...)'…Lees verder

Over Frans Weisz

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door (...) Punt / Anefo

Frans Andor Benjamin Weisz (Amsterdam, 23 juli 1938) is een Nederlands film- en televisieregisseur. Bekend werk van hem zijn de films De Inbreker (1972), Rooie Sien (1975), Charlotte (1981), de trilogie Leedvermaak (1989), Qui vive (2002), Happy End (2009), Hoogste Tijd (1995) en de televisieserie Bij nader inzien (1991).

Biografie

Frans Weisz is de zoon van het Joodse echtpaar Géza Weisz (1904-1944) en Sara Drielsma (1904-1979). Zijn vader kwam om in het vernietigingskamp Auschwitz.

Weisz begon met een studie aan de toneelschool, maar gaf dat na een jaar op om naar de Amsterdamse Filmacademie te gaan. Hij kreeg een studiebeurs voor de Italiaanse filmschool Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome.

Frans Weisz is vader van acteur Géza Weisz (1986).

Carrière

Zijn eerste speelfilm m…Lees verder op Wikipedia