Daisy
Nederlands

Leven en opvattingen van Kater Murr

E.T.A. Hoffmann (auteur), Wilfred Oranje (vertaler), Francien Markx (nawoord)
De autobiografie van een verwaande kater, afgewisseld met die van een componist.
Onderwerp
Katten, Muziek
Titel
Leven en opvattingen van Kater Murr
Auteur
E.T.A. Hoffmann 1776-1822
Vertaler
Wilfred Oranje
Nawoord
Francien Markx
Verteller
Dees Mannaert  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Lebens-Ansichten des Katers Murr : nebst fragmentarischer Biographie des Kapellmeisters Johannes Kreisler in zufälligen Makulaturblättern
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2010
1 cd
Speelduur
19:18:25
Oorspr. uitgever
Atlas
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Besprekingen

Dubbelroman van de grote Duitse schrijver (1776-1822) die vooral bekend werd als auteur van fantastische griezelverhalen als 'Het duivelselixer'. In dit boek spelen twee verhalen naast elkaar: de autobiografie van een opschepperige kater (een satire op de literatuur en de maatschappij) en de biografie van een romantische componist. De kater gebruikt voor zijn autobiografie reeds beschreven papier, een manuscript van de kapelmeester Kreisler. Door deze vorm te kiezen, lukt het de Hoffmann om twee van elkaar onafhankelijke verhalen in een boek met elkaar te verweven. Dit maakt het boek boeiend en amusant, maar niet makkelijk leesbaar. Het inspireerde Schumann tot de pianocyclus Kreisleriana. Bevat uitgebreid nawoord van Francien Markx. De vertaler Wilfred Oranje (*1951) voorzag het boek van uitgebreide noten. Hij ontving in 2007 een prijs voor zijn vertaalwerk. Gebonden; normale druk.

Over E.T.A. Hoffmann

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (Koningsbergen, 24 januari 1776 – Berlijn, 25 juni 1822) was een Duits auteur, componist, dirigent, jurist en tekenaar. Zijn laatste voornaam luidde eigenlijk Wilhelm, maar uit bewondering voor Mozart veranderde hij deze in Amadeus. Hij was de jongste zoon van advocaat Christoph Ludwig Hoffmann (1736-1797) en diens nicht Lovisa Albertina Doerffer (1748-1796).

Van beroep was Hoffmann jurist, maar daarnaast was hij een hartstochtelijk muziekliefhebber, succesvol muziekrecensent en componist. In 1822 overleed hij door nerveuze uitputting en overmatig drankgebruik.

In Bamberg is sinds 1930 het museum E.T.A. Hoffmann-Haus aan hem gewijd.

Vernieuwende vertelstructuur

Als schrijver bleek Hoffmann meeslepend, origineel en geniaal te zijn, zoals blijkt uit zijn in 1809 geschreven Ritter Gluck, over de bekende componist; Die Elixiere des Teufels uit 1816, over fa…Lees verder op Wikipedia