Een kunstschilder die niet de erkenning van zijn kunstenaarschap vindt is bezeten van het idee een meesterwerk te moeten maken.
Titel
Het meesterwerk
Auteur
Emile Zola
Vertaler
Lidewij van den Berg Marijke Scholts
Nawoord
Marjolein Van Tooren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'oeuvre
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2020
470 p. : ill.
ISBN
9789492068194 (paperback)

Besprekingen

Een buitengewoon geslaagde mislukking

Emile Zola kende het kunst­wereldje als zijn broekzak en stond bij de artistieke omwenteling van het impressionisme op de eerste rij. Het meesterwerk is een van de geniet­baarste delen van Les Rougon-Macquart.

Op Emile Zola (1840-1902) valt het een en ander aan te merken. De naturalistische schrijver wilde in zijn romans op 'wetenschappelijke' wijze aantonen hoe gedetermineerd de mensheid wel niet was. Zo'n programma levert zelden verteerbare literatuur op, maar Het meesterwerk is een monumentale uitzondering op deze regel. Deze vuistdikke pil uit 1886 is een van de genietbaarste delen van Les Rougon-Macquart en dat heeft veel aan de vertrouwdheid van de auteur met zijn onderwerp te danken. In deze twintigdelige romancyclus, waarin maar liefst vijf generaties van een familie ten tonele worden gevoerd, wordt telkens ingezoomd op een bepaald milieu. Het veertiende deel speelt zich af in impressionistische kringen. Zola kende het kunstwereldje als zijn broekzak en stond bij deze artistieke omwenteling op de eerste rij.

Omwenteling

'Met Claude Lantier wil ik het gevecht van de artiest tegen de natuur schilderen, de inspanningen van het scheppen van een kunstwerk', verklaarde Zo…Lees verder

Zola (1840-1902) is een naturalistisch schrijver. Hij ziet de personages van zijn romans als producten van hun afkomst, het milieu waarin ze verkeren en het tijdperk waarin ze leven. In ‘Het meesterwerk’ (1886) beschrijft Zola het leven van Claude Lantier, een begenadigd en vernieuwend schilder. Hij is echter erfelijk belast: hij lijdt aan stemmingswisselingen. Aan het meesterwerk dat Claude voor ogen staat (het doet denken aan ‘Le déjeuner sur l’herbe’) werkt hij jarenlang. Als hij het dan eindelijk presenteert op een Salon, wordt hij uitgelachen: hij is zijn tijd ver vooruit. Datzelfde gaat op voor een enorm doek, gesitueerd in een Parijse wijk. Hij begrijpt dat men bepaalde elementen als vreemd zal ervaren, en vernietigt het. De stad Parijs speelt trouwens een belangrijke rol in de roman. Alle inzendingen voor de jaarlijkse Parijse Salons worden afgewezen. Zijn leven komt zo in een negatieve spiraal terecht en daarvan wordt ook zijn vrouw Christine het slachtoffer. Een meesterlijke…Lees verder

Een meesterlijke mislukking

De zomer is hét moment om bij te lezen; klassiekers krijgen een nieuw jasje. Deze week: 'Het meesterwerk' van Emile Zola.

Als je het hebt over onsterfelijke schrijvers, is de Fransman Emile Zola (1840-1902) doorgaans niet een van de allereersten aan wie je denkt. En dat is niet terecht, bedacht ik bij het lezen van de nieuwe vertaling van diens roman 'Het meesterwerk' - een boek dat gaat over de mislukte vervaardiging van een meesterwerk, maar dat wel zelf een echt meesterwerk is.

Het is deel veertien uit de ambitieuze cyclus 'Les Rougon-Macquart', twintig dikke romans waarin de schrijver een panoramisch beeld wilde geven van het leven in het Tweede Franse Keizerrijk (1852-1870). Het waren de jaren waarin de architect baron Haussmann op bevel van Napoleon III tienduizenden woningen liet slopen om de grote boulevards aan te leggen en waarin het middeleeuwse centrum van Parijs voorgoed met de grond gelijk werd gemaakt. 'Het meesterwerk' kan overigens, zoals alle delen uit de serie, probleemloos zelfstandig worden gelezen.

De roman vertelt het verhaal van een groepje kunstenaars en kunstlui…Lees verder

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader Francesco, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journalist in diverse bladen. Hij we…Lees verder op Wikipedia