Boek
Nederlands

Zootje was hier

Edward van de Vendel (auteur), Carll Cneut (illustrator)
+1
Zootje was hier
×
Zootje was hier Zootje was hier
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tepper heeft een lui oog. Daarom wordt hij gepest op school. Hij voelt zich veilig in zijn hut. Op een dag lopen er twee kinderen binnen. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
Zootje was hier
Auteur
Edward van de Vendel
Illustrator
Carll Cneut
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
64 p. : ill.
ISBN
90-5838-246-X

Besprekingen

Horen, zien en lezen

De illustraties van Carll Cneut voor Zootje was hier van Edward van de Vendel tonen hoe ook in een boek voor beginnende lezertjes de illustraties een verhaal kunnen verruimen zonder dat dit op de begrijpelijkheid hoeft te wegen. Edward van de Vendel werd onlangs gelauwerd met de prestigieuze Nederlandse Woutertje Pieterse Prijs voor de dichtbundel Super guppie (Querido). De gedichten zijn tegelijk eenvoudig en complex, de taal is helder en rijkgeschakeerd. Het ritme vloeit, hort of versnelt afhankelijk van de emotie of gebeurtenis. Diezelfde kenmerken kunnen van Zootje was hier een bijzondere leeservaring maken.

Tepper heeft het niet makkelijk. Hij is wat men tegenwoordig een nerd noemt. Hij is de slimste van de klas, maar een kluns als het op gymnastiek aankomt. Op de koop toe heeft hij een lapje voor zijn luie oog. Geen kind wil bij hem horen. Hij is aangewezen op zijn binnenwereld, moet het zien te redden met zijn fantasie. En dat lukt aardig.

Het verhaal begint met…Lees verder

Conclusieloos stilstaan doet Van de Vendel allerminst. In zijn nieuwe, eerste lezersboekje Zootje was hier, kiest hij bewust voor onderwerp en moeilijkheidsgraad en brengt hij vakkundig, schijnbare tegenstellingen als poëzie en proza, fantasie en werkelijkheid, eenling en maatschappij en bespiegelingen en aards gedrag in beeldende, heldere en toegankelijke taal samen.
Het verhaal is opgeschreven in korte, onder elkaar afgedrukte prozazinnetjes, die poëzie suggereren en wordt als een terugblik verteld door de dromerige, fantasierijke Tepper, zes á zeven jaar oud. Hij heeft een lui oog, is de beste van de klas en doet hard zijn best zich te handhaven: "Wie wil schelden, doet dat maar. / Ik weet wat ik weet / en ik heet zoals ik heet". In de tuin bij zijn grootouders vindt hij een geheime hut onder het spoor. Daar speelt hij, alleen, zijn kinderlijke spel in zijn gefantaseerde wereld, waarbij fantasie en realiteit vloeiend in elkaar overgaan. "Ik was vroeg in de hut. / Er hing …Lees verder
Tepper vertelt zijn verhaal aan Lotus: meestal verhalend en soms een directe vraag stellend aan de lezer. Zijn verhaal valt niet mee: hij wordt gepest op school, hij is tijdens de zomer bij zijn oma en opa en vlucht vaak weg in de veiligheid van zijn hut naast het spoor. Totdat op een dag Flam en Kiko zijn hut binnenwandelen: twee kinderen die met hun moeder vanuit hun eigen land naar Nederland gevlucht zijn. Niemand mag van hen weten! Zootje (geest, spook, engel?) helpt hen allen (telefonisch) door deze moeilijke zomer heen. Ten slotte geeft Tepper toe Zootje verzonnen te hebben. De prachtige poëtische tekst, verpakt in duidelijke, korte zinnen, vertelt het verhaal, maar geeft ook taal aan gevoelens en geluiden - je proeft ze bijna! Daarnaast vertellen de collage-achtige prenten waarbij verschillende teken- en schildertechnieken te zien zijn, het verhaal op een indringende en pijnlijke manier. De vaak vreemd aandoende verhoudingen scheppen echter net genoeg afstand om de jonge lezer …Lees verder

Zootje was hier

Tepper schrijft zijn verhaal op voor Lotus, het nieuwe meisje uit zijn klas waar nog niemand wil mee spelen. Tepper woont bij oma en opa. Die hebben een volkstuintje bij de spoorweg. In de tunnel onder de spoorweg heeft Tepper een hut. Tepper heeft een probleem met één oog, hij draagt er een lapje voor. Daardoor en omdat hij de slimste van de klas is, wordt hij gepest. In de hut komt Zootje. Het is een spookje, een engel of een geest, of een droom. Zootje komt altijd als Tepper zich zorgen maakt. Echt zijn wel de twee zwarte broers, Kiko en Flan. Kiko en Flan kwamen van ver. Hun land was ver en zij waren ver van hun land. 'Hun land is zwart en rood,' zei oma, 'zwart van de oorlog en rood van het bloed. Hun mama kon er niet blijven. Hun papa was er niet meer. Hun mama vond een boot. Ze pakte Kiko in, zichzelf en Flan. Alsof ze pakjes waren. Zo kwamen ze over zee ... Ze zijn een geheim, zegt oma. Mensen van de volkstuintjes laten hen wonen in een tuinhuisje. Want ze mogen in dit land ni…Lees verder

Over Edward van de Vendel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikidammer

Edward van de Vendel (Leerdam, 1 augustus 1964) is een Nederlands schrijver en vertaler van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Edward van de Vendel groeide op in Beesd, een dorpje in de Betuwe. Van de Vendel ging naar school in Culemborg. Daar was hij lid van het schoolcabaret en schreef hij liedjes. Vervolgens ging hij studeren aan de Pedagogische Academie en richtte hij samen met anderen een eigen school op in Heemstede.

Als kind was Van de Vendel geen fervent lezer. Toen hij wat ouder werd, ging hij echter steeds meer lezen. Vooral de boeken van Guus Kuijer, Paul Biegel, Wim Hofman, Els Pelgrom en de jeugdromans van Imme Dros vond hij aantrekkelijk. Zelf is hij van mening dat invloeden van Kuijer, Biegel en Hofman qua stijl in zijn werk terug te vinden zijn.

Hij droomde ervan voetballer of zanger te zijn, maar dit was niet voor hem weggelegd. Toen ging hij, net als zijn vader en moeder, in het onderwijs werken. H…Lees verder op Wikipedia

Suggesties