Boek Nederlands

De oorlogsbruid

Edith Hahn Beer (auteur), Susan Dworkin (auteur), Ineke Van Bronswijk (vertaler)

De oorlogsbruid

Edith Hahn Beer (auteur), Susan Dworkin (auteur), Ineke Van Bronswijk (vertaler)
Het leven van een Oostenrijks-joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog trouwt met een Duitse legerofficier om aan de jodenvervolgingen te ontkomen.
Titel
De oorlogsbruid
Auteur
Edith Hahn Beer Susan Dworkin
Vertaler
Ineke Van Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The nazi officer's wife
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2019]
238 p.
Aantekening
Eerder verschenen onder de titel : De joodse bruid
ISBN
9789044357738 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

De joodse bruid is een autobiografie waarin Edith Hahn Beer met de hulp van Susan Dworkin een bepalend hoofdstuk uit haar leven vertelt. De joodse Edith Hahn Beer overleefde de Tweede Wereldoorlog in hartje Duitsland door een andere identiteit aan te nemen en te trouwen met een nazi officier. Edith was, zoals het in het discours over de Tweede Wereldoorlog vaak genoemd wordt, een U-Boot, een duikboot. Ze dook onder en was gedwongen haar eigenste ik te verbergen.
De joodse bruid opent in medias res. De nadruk wordt onmiddellijk gelegd op de omgekeerde en verstoorde levensomstandigheden van Edith: "Na een tijd waren er geen uien meer. Mijn collega's onder de Rodekruisverpleegsters in het Städtische Krankenhaus in Brandenburg zeiden dat het kwam doordat de Führer de uien nodig had om er het gifgas van te maken waarmee onze vijanden overwonnen moesten worden." Door haar nieuwe "ik" ontsnapt de schrijfster weliswaar aan de dood. Anderzijds is zij gedwongen om de v…Lees verder
Veel wonderlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog hebben hun weg gevonden naar het boek. Dit verhaal is er een van. Een Duitser nazi-officier wordt verliefd op een joodse vrouw die als 'arische' vrouw leeft, maar als ze hem vertelt dat ze joods is, trouwt hij haar toch en ze krijgen een dochter. Tot het einde van de oorlog leeft ze het leven van een keurige Duitse huisvrouw. Haar echtgenoot Werner moet naar het Oostfront en wordt krijgsgevangen gemaakt door de Russen. Na zijn terugkeer uit Rusland (wat zijn vrouw weet te bespoedigen) valt het huwelijk vrijwel onmiddellijk uiteen. Na een tweede huwelijk verhuist Edith Hahn Beer in 1987 naar Israël. Mooi en spannend opgeschreven met ghostwriter Susan Dworkin. Het feit dat het geen roman is maar waargebeurd, maakt het boek des te indringender. Het fotokatern uit de vorige uitgave is in deze nieuwe editie achterwege gelaten.