Boek
Nederlands

Lichter dan ik : roman

Dido Michielsen (auteur)
Het levensverhaal van een Javaanse vrouw die opgroeide in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja.
Titel
Lichter dan ik : roman
Auteur
Dido Michielsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2021 | Andere uitgaves
320 p.
ISBN
9789048861231 (paperback)

Besprekingen

Beklagenswaardige vrouwen in de Oost

Het valt nog niet mee de stereotypen over de tropen te omzeilen. In drie nieuwe romans over Nederlands-Indië lukt dat alleen Dido Michielsen.

Er is altijd een witte villa. Een witte villa met een veranda waarop een man in een wit linnen pak een sigaar zit te roken. De hitte is gekmakend, het personeel onpeilbaar, de tinten groen zijn ontelbaar. Romans over voormalig Nederlands-Indië zijn er, vanwege onze lange geschiedenis met 'de Oost', legio. Ze bevatten vaak vaste ingrediënten: het wemelt van de koelies, baby's bungelen in slendangs, iemand wordt mataglap of maakt amok en uit donkere tuinen komen steevast vreemde geluiden.

De tropenliteratuur heeft ons bovendien een aantal typische personages opgeleverd. Die verstokte kolonist in zijn witte pak dus, en zijn verveelde, depressieve echtgenote. Altijd zo'n oud vrouwtje met een pruimmondje rood van de sirih. En vergeet de lieve, dikke baboe niet, die immer een koel glas soesoe voor de kindertjes heeft klaarstaan. Ook in drie nieuwe romans over Indonesië duiken bekende, en minder bekende, tropenpersonages op.

Dido Michielsen (1957) verdiept zic…Lees verder

Een historische roman gebaseerd op het leven van de betovergrootmoeder van de schrijfster (1957). Het verhaal speelt in de negentiende eeuw en begint zo rond 1850. De Javaanse Isah heeft een sterk karakter en neemt geen genoegen met het feit dat de toekomst voor haar vaststaat. Ze leeft in een wereld waar rangen en standen belangrijk zijn en waar niet getornd wordt aan tradities, maar Isah gaat haar eigen weg. De Javaanse vrouwen cijferen zich weg en zijn ondergeschikt aan de Europese inwoners van Java. Veel van deze vrouwen waren 'njais'; huishoudsters en bijvrouwen die zelfs overgedaan konden worden naar een nieuwe minnaar. Isah komt alleen te staan en verliest zelfs haar kinderen. Die worden in een pleeggezin ondergebracht en mogen nooit te weten komen dat Isah hun moeder is, al mag ze in eerste instantie wel als baboe voor de kinderen zorgen. Dat overkomt meer njais. Het is een hartverscheurend verhaal dat door de schrijfster zodanig verteld wordt dat je het voor je ziet. Je bent …Lees verder

Uit het leven van een njai

Dido Michielsen baseerde haar debuut op een foto van haar anonieme betovergrootmoeder.

Toen Reggie Baay twaalf jaar geleden een geschiedenis schreef van Javaanse vrouwen die leefden als concubine en dienstmeisje voor Nederlandse mannen, zoals zijn eigen voormoeder en die vele andere Indische Nederlanders, raakte hij een gevoelige snaar. Het pijnlijkste is dat deze vrouwen, njais, voor hun nazaten vaak een zwarte vlek zijn. Niemand nam notitie van hun namen, een geboorte- of sterftedatum. Wat ze vonden, hoe ze leefden, uit welke familie ze kwamen; het blijft een vraagteken.

Na het onderzoek van Baay is een roman als 'Lichter dan ik' een belangrijke en gelukkig ook goed geslaagde invulling van die onbekende tak van menige stamboom. Ook schrijfster Dido Michielsen bezit alleen een foto van haar naamloze betovergrootmoeder. Als romanfiguur bespaart Michielsen haar het lot van de meeste njais: kazerneconcubines die onder auspiciën van de Nederlandse regering leefden in barakken naast hun KNIL-militair om hem te weerhouden van ongezond bordeelbezoek.

Pir…Lees verder

Over Dido Michielsen

Dido Michielsen (Amersfoort, 1957) is een Nederlands schrijfster. Ze schreef diverse non-fictie boeken, waaronder biografische werken. In 2019 verscheen haar debuutroman 'Lichter dan ik'. Michielsen won de Nederlandse Boekhandelsprijs in 2020. Michielsen stamt af van een njai, de bijvrouw van een Hollandse man in Indië. Ze is getrouwd met Auke Kok en heeft twee Chinese dochters.

Bibliografie (selectie)

  • 2005: Uit elkaar. Een leven na de scheiding. Met een voorwoord door Yvonne Kroonenberg.
  • 2005: Dochters van ver
  • 2013: Moscow Times. Het Russische avontuur van Derk Sauer (geschreven samen met Ellen Verbeek)
  • 2015: De redding van de familie Van Cleeff
  • 2019: Lichter dan ik