Boek
Nederlands

De arkenbouwer

Chaim Potok (auteur), Wiebe Buddingh' (auteur)
Een jongen die Auschwitz heeft overleefd, vertelt over zijn gelukkige jeugd in Polen voor de Tweede Wereldoorlog.
Titel
De arkenbouwer
Auteur
Chaim Potok Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: BZZTôH, 2001
93 p.
Aantekening
Oorspronkelijke titel : The ark builder Bevat :
ISBN
9055017469 9789055017461

Besprekingen

Met de romans 'Uitverkoren', 'Mijn naam is Asjer Lev' en 'Davita's harp' heeft de joods-Amerikaanse schrijver Chaim Potok (1929) ook in Nederland veel lezers aan zich gebonden. De nieuwe novelle 'De arkenbouwer' vertelt het verhaal van Davita die Engelse les geeft aan een Poolse jongen, Noah Stremin, die het vernietigingskamp Auschwitz heeft overleefd, maar er een trauma aan heeft overgehouden. Dankzij haar zusje Rachel, met wie Noah tekeningen uitwisselt, weet Davita het vertrouwen van de jongen te winnen, waarna hij zijn geschiedenis vertelt: voor de oorlog was hij het hulpje van Reb Binyomin, een inspirerende rabbi die kunstzinnige arken bouwde ter versiering van de synagoge. Op deze gelukkige tijd volgt de Holocaust, einde verhaal. Het vacuüm van de vernietiging wordt niet betreden, maar daardoor juist voelbaar gemaakt. Een literair prachtig en beheerst geschreven verhaal. Omslag in full color met een schilderij van de auteur. Duidelijke druk. Tegelijk met 'De arkenbouwer' verschi…Lees verder

Over Chaim Potok

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Monozigote

Herman Harold (Chaim) Potok (New York, 17 februari 1929 – Merion (Pennsylvania), 23 juli 2002) was een Amerikaans schrijver en rabbijn.
Hij kreeg vanwege de traditie van zijn ouders (afkomstig uit Polen) na zijn geboorte ook nog de Hebreeuwse namen Chaim Tzvi ('chaim' betekent 'leven').

Hij werd vooral bekend door zijn debuutroman The Chosen (Uitverkoren) (1967), die meteen een bestseller werd en het vervolgboek The Promise (De belofte, 1969). The Chosen werd in 1981 verfilmd en ook bewerkt voor theater.

Deze twee boeken gaan over de vriendschap tussen twee Joodse jongens, waarvan de één uit een streng chassidisch milieu komt en de ander een liberale opvoeding heeft gehad. Het thema, de spanning tussen beide werelden kende Potok uit zijn eigen leven. Hij werd opgevoed in een orthodox-joods gezin. Zijn literaire aspiraties wekten veel weerstand op in zijn milieu; men vond dat hij zijn tijd verdeed.

Andere bek…Lees verder op Wikipedia