Boek
Nederlands

Vrije radicalen

Een man, die onder de dictatuur in het Uruguay van de jaren zeventig wees is geworden, komt in Nederland waar de spoken uit zijn kindertijd hem een voor een weer opzoeken.
Titel
Vrije radicalen
Auteur
Carolina Trujillo
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2017
358 p.
ISBN
9789021402123 (paperback)

Besprekingen

In een werveling van korte zinnen en in een stijl die doet denken aan sommige Latijns-Amerikaanse schrijvers vertelt de ik-figuur van deze roman het hallucinerende leven van een man die wees wordt onder de dictatuur in Uruguay van de jaren zeventig. Na een kindertijd die gevuld is met spoken wordt hij naar Nederland gehaald en daar komen de spoken uit zijn kindertijd hem een voor een weer opzoeken. Hoewel hij door een psychiater met veel pillen wordt behandeld, laten die spoken niet af. De schrijfster (1970) beschrijft hoe de psychoses die er het gevolg van zijn het leven van de jongeman steeds meer bepalen tot hij er uiteindelijk in verdwijnt. Het boek leest vlot en is geschreven zoals je dat van een filmmaker mag verwachten. Met haar eerder verschenen boeken behaalde de auteur diverse literaire prijzen.

Over Carolina Trujillo

CC BY 3.0 - Foto van/door Carolina Trujillo

Carolina Trujillo (Montevideo, Uruguay, 27 maart 1970) is een Uruguayaans-Nederlands schrijfster en columniste voor het NRC Handelsblad.

Biografie

Trujillo werd geboren in Montevideo, maar kwam op vijfjarige leeftijd naar Nederland, samen met haar moeder en zus. Na het einde van de junta in Uruguay keerde ze terug naar haar geboorteland. In 1991 won ze een eerste prijs voor haar eerste Spaanstalige novelle en besloot ze weer naar Amsterdam te gaan. Daar voltooide ze haar studie scenarioschrijven aan de Filmacademie.

Prijzen

  • Eerste prijs Colihue romanwedstrijd Argentinië 1991, voor De exilios, maremotos y lechuzas (Spaanstalig)
  • Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs 2002, voor De bastaard van Mal Abrigo (haar Nederlands debuut)
  • BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010, voor De terugkeer van Lupe Garcia (haar tweede Nederlandse roman)
  • Jan Han…Lees verder op Wikipedia