Heksenfee

Brigitte Minne (auteur), Carll Cneut (illustrator)
+1
Heksenfee
×
Heksenfee Heksenfee
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Heksenfee / Brigitte Minne ; met prenten van Carll Cneut
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Carll Cneut
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 1999
[36] p. : ill.
ISBN
90-5838-016-5

Andere formaten:

Besprekingen

Heksenfee / Brigitte Minne & ill. Carll Cneut

Een mooi verzorgde uitgave, in een stijlvolle typografie en met prachtige tekeningen van Carll Cneut is Heksenfee geschreven door Brigitte Minne. Minne heeft de lat ditmaal hoger gelegd, ze schrijft zuiverder en pittiger dan ik van haar gewend ben.

Het feeënkind Rozemarijn woont met haar moeder in een luchtkasteel (waarom moet dat toch weer gouden torentjes hebben?) op wolken. Maar feeën vindt ze saai. Die moeten altijd netjes en lief en discreet zijn. Rozemarijn wil liever rolschaatsen en ravotten en ondeugend zijn als een heks. Dus trekt ze naar het heksenbos, waar de heksen haar liefdevol opvangen en haar een boel trucs leren. Het ziet er eerst naar uit dat moeder en dochter uit elkaar groeien, maar het komt toch tot een compromis - ze missen elkaar immers -, een prentenboek mag blijkbaar wel een klein beetje stout zijn, maar toch niet te veel. Moeder en dochter beginnen dan maar een Lat-relatie.

Een niet onaardig verhaal, al blijft het moeilijk een echt origineel heks…Lees verder

Van Heksenfee (1999) is eerder dit jaar de vijfde druk verschenen. Het is het verhaal (Brigitte Minne) van Rozemarijn, een pittig feetje dat liever een heks dan een fee wilde zijn, liever met een bezem wilde vliegen dan op een wolk in een luchtkasteel wonen. Ze ruziet erop los met haar mama, die een keurige dochter op prijs stelt, en ze vertrekt tot slot op hoge benen naar de heksen in het bos. Daar rolschaatst ze tussen de bomen, vaart bootje op de beek en brouwt heksenbrouwseltjes. En ze is gelukkig. Als haar moeder toegeeft dat het leven van een heks nog zo kwaad niet is, besluit Rozemarijn behalve heks ook af en toe een fee te zijn.

Carll Cneut is een illustrator die in de ca. tien jaar dat hij nu bezig is, zichtbaar is geëvolueerd. Wanneer je Een geheim waar je groot van wordt (oorspr. 2003), Meneer Ferdinand (2003), Zootje was hier (2004), Dulle Griet (2005) gelezen hebt, kijk je met wat reserve naar Heksenfee. Je moet vaststellen…Lees verder
Fee Rozemarijn woont samen met haar mama op een grote wolk in een luchtkasteel met gouden torentjes. Rozemarijn vindt feeën ontzettend saai: ze moeten lief en netjes zijn, zoete verhalen vertellen en zwaaien met hun toverstafje. Rozemarijn wil liever een heks zijn. Tegen de wil van haar moeder gaat ze naar het heksenbos. Ze heeft het er reuze naar haar zin. En nu is ze soms een fee, soms een heks. Ze is geen echte fee en ook geen echte heks: ze is een (heel gelukkige) heksenfee. Een wensvervullend sprookjesachtig verhaal voor kleuters. Het verhaal is geïllustreerd met prenten die driekwart van twee tegenoverliggende pagina's vullen. De achtergronden zijn veelal getamponneerd met verf. Het zijn niet de zoete tekeningen die je bij zo'n verhaal zou verwachten maar aparte, vrij strakke, artistieke tekeningen met hoofdzakelijk zachte kleuren roze, wit, mintgroen, geel en donkerrood en zwart. Ook de tekst wordt afwisselend op ondergronden van deze kleuren afgedrukt. De veelvuldig bekroonde …Lees verder

Heksenfee

Rozemarijn is een fee, maar ze wil liever een heks zijn. Geen kraaknette jurkjes meer, zwaaien met een toverstaf en altijd lief zijn. Heks zijn is veel leuker. Heksen mogen wilde spelletjes spelen, vliegen op een bezem, varen in een bootje en stinken stinken. Mama wil eer niets weten van een heksendochter, maar draait uiteindelijk toch bij. De heks in Rozemarijn belooft ook om af en toe fee te zijn. Een echte heksenfee dus!

Een eenvoudig verhaal met zoveel waarheid: blijf jezelf! Het prentenboek verscheen al in 1999 maar werd in een herwerkte luxe-editie heruitgebracht. De tekst werd hier en daar aangepast, maar het verhaal werd volledig behouden. De liggende vorm werd staand. Er werd minder tekst per bladzijde gebruikt zodat het prentenboek wat dikker werd. Dit maakt dat je extra kan genieten van de prachtige illustraties van Carll Cneut.

Een absolute aanrader!


Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek