Boek
Nederlands

Een waanzinnig gaaf land : opmerkingen over Nederland

Bas Heijne (auteur)
+1
Een waanzinnig gaaf land : opmerkingen over Nederland
×
Een waanzinnig gaaf land : opmerkingen over Nederland Een waanzinnig gaaf land : opmerkingen over Nederland

Een waanzinnig gaaf land : opmerkingen over Nederland

Genre:
Columns uit de periode 2011-2016 over (toen) actuele maatschappelijke en politieke kwesties.
Onderwerp
Nederland
Extra onderwerp
3 sterren (Humo), Humo
Titel
Een waanzinnig gaaf land : opmerkingen over Nederland
Auteur
Bas Heijne
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
263 p.
ISBN
9789044629552 (paperback)

Besprekingen

Bas Heijne (1960) schreef twee romans, verschillende verhalenbundels en een groot aantal essays. De laatste jaren ontleent hij zijn bekendheid vooral aan zijn columns (elke zaterdag op pagina 2 van NRC) en zijn optredens in diverse fora op radio en tv. In dit boek, met als titel een citaat van minister-president Rutte, zijn de columns uit 2011-2016 uit NRC gebundeld, met als gemene deler de – al dan niet bestaande – Nederlandse identiteit. Heijne weet telkens weer de vinger op de zere plek te plek van de Nederlandse politiek en samenleving te leggen. Of het nu om de politieke grapjasserij van Wilders, om de leugen van de participatiemaatschappij, om Zwarte Piet of om het Fyra-debacle gaat. Steeds ontleedt hij met scherpe pen het nieuws. Daarbij beziet hij schijnbaar kleine gebeurtenissen exemplarisch voor het grote geheel en brengt hij het grote nieuws terug tot de menselijk maat. Heijne licht tegels, zoals eertijds Hofland dat deed. Mooie bundel van de beste columnist van ons land op…Lees verder

Over Bas Heijne

CC BY 3.0 - Foto van/door Robert Tjalondo

Bastiaan Johan (Bas) Heijne (Nijmegen, 9 januari 1960) is een Nederlandse schrijver, vertaler en interviewer.

Levensloop

Heijne groeide op in Zwanenburg en ging naar de middelbare school in Badhoevedorp. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1983 debuteerde hij als schrijver met de roman Laatste woorden. Hij schreef tussen 1984 en 1990 reisverhalen voor het tijdschrift De Tijd en daarna tot en met 1992 voor HP/De Tijd. Een deel van deze verhalen werd later gebundeld in Vreemde reis.

Zijn tweede roman, Suez, verscheen in 1992. Heijne is sinds 1991 als essayist verbonden aan NRC Handelsblad, de krant waarvoor hij van 2001 tot 2018 ook iedere week een column verzorgde. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Hij heeft werk vertaald van Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. In 2003 heeft hij…Lees verder op Wikipedia