Strip
Nederlands

De beproeving van Obelix

Albert Uderzo (auteur)

De beproeving van Obelix

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
De beproeving van Obelix
Auteur
Albert Uderzo 1927-2020
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La galère d'Obélix
Uitgever
Paris: Albert René, 1996
48 p. : ill.
ISBN
2-86497-110-0

Besprekingen

Tekenaar/scenarist Uderzo laat Obelix door het drinken van te veel toverdrank in een stenen beeld veranderen waardoor het noodzakelijk wordt om maatregelen te treffen. Omdat Panoramix het ook niet meer weet gaan ze naar Atlantis, daarbij geholpen door een stelletje slaven die de galei van Caesar gestolen hebben. Hun aanvoerder is Spartakis, een op Kirk Douglas gebaseerde figuur. Hoewel Uderzo al zijn registers opentrekt is dat nog niet voldoende om de kritische liefhebber tevreden te stellen. Natuurlijk, de tekeningen voldoen nog steeds aan hoge eisen, maar het verhaal is net te mager om volwassen te zijn. De voorspelbare reacties van de bekende hoofdpersonen vormen dan wel een soort feest van herkenning, maar daarmee red je het toch niet. Toch zal er veel belangstelling bestaan voor dit album, met name bij de minder kritische (jongere?) lezers.

Over Albert Uderzo

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Picture taken by Christian Koehn (username: fragwürdig)

Alberto Aleandro Uderzo (Fismes, 25 april 1927 – Neuilly-sur-Seine, 24 maart 2020) was een Frans striptekenaar en stripschrijver die vooral bekend is geworden door de strip Asterix.

Biografie

Uderzo werd geboren als kind van Italiaanse immigranten die in 1934 het Franse staatsburgerschap verwierven. Hij maakte zichzelf de kunst van het striptekenen eigen, met de figuren van Walt Disney als voorbeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Société parisienne d'édition. Na de oorlog illustreerde hij romans, en daarnaast begon hij de strip Belloy, Le Prince Rollin, en werkte hij voor France Dimanche en France Soir.

In 1950 ontmoette hij in Brussel zijn Belgische vakgenoten Victor Hubinon, Eddy Paape, Mitacq, en Jean-Michel Charlier. Met de laatste werkte hij aan nieuwe avonturen van Belloy, Le Prince Rollin. In hetzelfde jaar leerde hij ook de striptekenaar René Goscinny ken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties