Boek
Nederlands

Algerijnse kronieken (1939-1958)

Albert Camus (auteur), Eva Wissenburg (vertaler)

Algerijnse kronieken (1939-1958)

In de reeks:
Genre:
Titel
Algerijnse kronieken (1939-1958) / Albert Camus ; vertaling en nawoord Eva Wissenburg
Auteur
Albert Camus
Vertaler
Eva Wissenburg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Chroniques algériennes 1939-1958
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, © 2022
171 p.
ISBN
9789493186484 (paperback)

Besprekingen

Camus, verscheurd door de koloniale kwestie

Met haar vertaling van De Algerijnse kronieken van Albert Camus heeft Eva Wissenburg een knappe tekst afgeleverd. Camus' reportages zijn ook nu nog indrukwekkend.

In de lockdown van 2020 greep menigeen naar De pest. Deze klassieker uit het oeuvre van Albert Camus (1913-1960), over een pestuitbraak in Oran, is tegelijkertijd een aangrijpende bevraging van solidariteit. Dat laatste geldt ook voor de recent verschenen Algerijnse kronieken (1939-1958). Uitgeverij Vleugels, gespecialiseerd in het onder de aandacht brengen van verborgen Franse literaire juweeltjes, durfde het aan deze relatief onbekend gebleven Chroniques algériennes uit 1958 voor een Nederlandstalig publiek toegankelijk te maken. Vertaler Eva Wissenburg heeft een knappe, ingetogen tekst afgeleverd, voorzien van een uitgebreid nawoord. Het is haar verdienste dat Camus' originele denken soepel doordringt.

De kronieken bevatten een selectie artikelen en teksten over Frans-Algerije uit de periode 1939-1958. De rode draad in dit uiteenlopende journalistieke werk is de scherpe blik en diep humanistische kijk die Camus ontvouwt op de koloniale praktijk. Aangrijpend zijn de…Lees verder

Algerijnse kronieken ****

Eerste zin. Voor ik de ellende in Kabylië laat zien en de weg die me de voorbije lange dagen langs de honger heeft gevoerd weer afloop, wil ik een paar woorden kwijt over de economische oorzaken van die ellende.

 

 

Albert Camus’ had een complexe verhouding met zijn geboorteland, de Franse kolonie Algerije (waarvan hij de onafhankelijkheid in 1962 niet meer heeft mogen meemaken). Dat blijkt ook uit deze Algerijnse kronieken, een bundeling reportages, brieven en speeches die nu voor het eerst in het Nederlands verschijnen. Enerzijds toont hij begrip voor de vrijheidsdrang van de Arabische kolonie, anderzijds dringt hij aan op meer Franse zorg en vooral wederzijds begrip, een subtiel standpunt dat hem niet altijd in dank is afgenomen. Veel van de teksten zijn vanzelfsprekend gedateerd. De olijfoogst in het Kabylië van 1939 is niet meteen een hedendaags onderwerp maar Camus’ opmerkingen over dekolonisatie, racisme, moslimhaat en nationalisme blijven verbazend actueel. Tegelijk contrasteert zijn fijnzinnige intellectuele stijl fel met de bruutheid van het huidige politieke discours. En destijds waarschuwde hij al voor de gevaren van polarisatie en populisme. Krachtvoer voor politi…Lees verder

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied-noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Camus nog geen jaar oud was. Camus leefde met zijn analfabete moeder in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd i…Lees verder op Wikipedia