Boek
Nederlands

Noor en haar wegloopouders

Aby Hartog (auteur), Wouter Tulp (illustrator)
+1
Noor en haar wegloopouders
×
Noor en haar wegloopouders Noor en haar wegloopouders
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Noor (ik-figuur) van haar laatste dag op de basisschool thuiskomt, ontdekt ze dat haar ouders zijn weggelopen. Samen met haar twee oma's gaat Noor op zoek. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Ouders, Humor
Titel
Noor en haar wegloopouders
Auteur
Aby Hartog
Illustrator
Wouter Tulp
Taal
Nederlands
Uitgever
Pimento, 2007
96 p.
ISBN
9789049922160

Besprekingen

Na de laatste schooldag in groep 8 vindt Noor (ik-figuur) thuis een briefje van haar ouders. Zij zijn weggelopen want ze vinden dat ze tijd voor zichzelf nodig hebben! Noor had zelf een dag later willen weglopen. Ze reist met de trein naar haar twee oma's. De oma in Groningen, voor wie Noor de voorkeur heeft, neemt contact op met de andere oma en gezamenlijk gaan ze op zoek naar de ouders. Eenmaal gevonden blijken deze niet te willen terugkomen en moet Noor samen met de oma's en hulpverlenende instanties een oplossing zoeken. Geen happy end. Een eigenzinnig, bijzonder, maar tegelijk ook bizar reisverhaal van een meisje op zoek naar haar ouders. Al lezende vraag je je steeds af welke houding je moet innemenen ten opzichte van de inhoud. Boos? Grappig? Nonchalant? Irreëel? Geweldig zoals de verschillende karakters en houding van de mensen die Noor ontmoet, zijn uitgewerkt. Er is gebruikgemaakt van een redelijk groot lettertype, hetgeen wat kinderlijk aandoet. De inhoud ligt echter meer …Lees verder

Over Aby Hartog

Aby Hartog (Amsterdam, 20 maart 1962) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator.

In 2003 debuteerde hij met het boek PAS OP voor de ezel en de beer. Hartog schrijft verhalen, gedichten en novellen voor kinderen. Ook schrijft hij samen met zijn broer Sander Hartog non-fictie. De verhalen van Hartog kenmerken zich door eenvoudig taalgebruik en rijke fantasie.

De illustraties van Hartog zijn eenvoudig net zo eenvoudig als zijn taalgebruik. Met inkt en aquarelverf maakt hij lijnfiguren, die de basiskenmerken en activiteiten van de hoofdpersonen net voldoende vastleggen.

Bibliografie

  • PAS OP voor de ezel en de beer (Zirkoon, 2003)
  • Oehoe Ratel Retteketet Tsjing Boem Pling! (Zirkoon, 2004)
  • Het jaar van het paaskonijn (Zirkoon, 2004)
  • DANSEN met de ezel en de beer (Zrikoon, 2005)
  • Het meisje zonder gezicht (Pimento, 2005)
  • Lees verder op Wikipedia