Boek
Nederlands

Zvi Luria is een gepensioneerde ingenieur, die zijn leven lang wegen en tunnels heeft aangelegd. Wanneer bij hem beginnende dementie wordt geconstateerd, weet zijn vrouw te regelen dat zijn opvolger bij de overheidsinstelling voor wegenbouw, Asaël Maimoni, hem als onbezoldigd assistent aanneemt. Door zijn brein actief te houden hoopt ze zijn dementie te vertragen.
Asaël werkt aan een gehei

Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
De tunnel / A.B. Yehoshua
Auteur
Abraham B. Yehoshua
Vertaler
Kees Meiling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Haminhara
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, copyright 2021
398 p.
ISBN
9789028451155 (paperback)

Besprekingen

Man komt bij de dokter .... en dan?

A.B. Yehoshua schrijft over dementie en over Israël, maar is op zijn best in de passages over het huwelijk.

Er komt een man bij de dokter, in de eerste scène van A.B. Yehoshua's nieuwe roman De tunnel. Dat kan een grap zijn, maar ook een drama. Of iets ertussenin, want wie het werk van Yehoshua een beetje kent weet dat hij goed kan balanceren tussen komedie en ernst. De 83-jarige A.B. Yehoshua is de meest lichtvoetige en zachtmoedige van de grote Israëlische schrijvers, en in De tunnel zien we hem op zijn best.

De man in kwestie is Zvi Luria, gepensioneerd wegenbouwkundige, de dokter een neuroloog die hem vertelt dat hij aan een beginnende vorm van dementie lijdt, er is een kleine atrofie zichtbaar in Zvi's hersenen. Niet dat de diagnose als een verrassing komt, de gepensioneerde merkt aan het voortdurende vergeten van namen dat er iets in zijn hoofd veranderd is: 'de voornamen smelten als het ware weg wanneer ik ze probeer aan te raken'. Onlangs nam hij ook in plaats van zijn kleinzoon een ander jongetje mee uit school, en als hij bij de dokter vandaan komt, koopt hij…Lees verder

Over Abraham B. Yehoshua

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door מרדכי קרניאל

Abraham Yehoshua (Hebreeuws: אברהם ב. יהושע) (Jeruzalem, 19 december 1936) is een Israëlisch schrijver.

Achtergrond

Yehoshua komt uit een familie van oostelijke Joden. Hij studeerde literatuur en filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Werk

Sinds 1972 woont hij in Haifa en is hij professor literatuurwetenschap aan de Universiteit van Haifa.

Zijn werk bestaat uit verhalen, romans, toneelstukken en essays.

Politieke achtergrond

Yehoshua heeft het als een taak gezien een middenrol te in te nemen tussen Arabieren en Israëli's. Hij was jarenlang een voorstander van een Palestijnse staat. Hij stelde onder meer een omvangrijk document op met de Palestijn Izzat al-Ghazzawi. Bij de presentatie van zijn nieuwe boek "De Tunnel" (2020), dat over iemand gaat die in de eerste stadia van dementie zit, vertelde hij aan de on…Lees verder op Wikipedia