Boekenruil-kastjes

Met een hele gemeenschap boeken delen is de basis van de bibliotheek, en dat idee hoeft niet te stoppen bij de muren van de bib of bij onze collectie!

Je kan ook zelf je eigen boeken een tweede leven bezorgen en zo leesplezier bezorgen aan anderen.

Boekenruilkastje te Stokkem

In oktober 2021 plaatsten wij een boekenruilkastje in elke deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Het idee achter zo'n boekenruilkastje is simpel:

1) Heb je een leuk boek dat je niet meer nodig hebt? Laat het achter in het kastje

2) Heb je een leuk boek gevonden in het kastje? Neem het mee naar huis!

3) Het kastje is van iedereen, dus behandel het met respect

In deze kastjes zitten dus géén bibliotheekboeken, maar boeken die iemand daar heeft gezet om anderen een plezier meer te doen. Meer uitleg vind je onderaan deze pagina

 

Waar vind ik deze boekenruilkastjes?

We hebben een boekenruilkastje in elke deelgemeente van Dilsen-Stokkem geplaatst. Daarnaast bestaan er sinds kort ook enkele andere boekenruilkastjes die door enthousiaste vrijwilligers bij hen thuis werden geïnstalleerd. Deze nemen we ook met veel plezier op op ons kaartje!

De blauwe speldjes zijn onze kastjes. De gele speldjes zijn privé-initiatieven.

 

Hoe werkt zo'n kastje precies?

Hierboven kon je al kort lezen wat het idee achter zo'n kastje precies is. We leggen het hier verder uit:

1) Heb je een leuk boek dat je niet meer nodig hebt? Laat het achter in het kastje

Laat alleen boeken achter die nog de moeite waard zijn voor andere lezers. Beschadigde boeken, boeken waar in geschreven is of met vieze vlekken of die tot op de draad versleten zijn hebben hier geen plaats.

Verder zijn er geen richtlijnen over wat voor boeken er wel of niet in het kastje kan geplaatst worden. Er mogen zeker ook kinderboeken en strips in worden geplaatst! (Om verwarring te voorkomen vragen we wel om géén afgevoerde bibliotheekboeken in onze kastjes te plaatsen.)

2) Heb je een leuk boek gevonden in het kastje? Neem het mee naar huis!

De boeken in de kastjes zijn er voor iedereen. Je mag er dus zeker eens gaan snuffelen en kijken of er iets tussenzit dat jij leuk vindt. Is dat het geval, dan kan je het zo mee naar huis nemen. Je hoeft er niks voor te betalen en je hoeft het ook niet terug te brengen als je het uit hebt. Vanaf dat moment is het jou boek.

Natuurlijk, als iedereen alleen maar boeken uit het kastje meeneemt en er niks insteekt, dan zullen de kastjes snel uitgeput zijn. Vandaar dat we spreken van boekenruilkastjes. In het ideale geval vragen we je dus om er een boek in achter te laten als je er eentje uitneemt. Maar in de praktijk is dat niet nodig.

Onze slogan is: Wees gul maar niet gulzig, en geniet van al dat lekkere leesvoer!

3) Het kastje is van iedereen, dus behandel het met respect

Wij als bibliotheek vinden deze boekenruilkastjes een hele waardevolle manier om met boeken om te gaan, leesplezier te delen en samen als gemeenschap iets voor elkaar te betekenen. Vandaar dat wij in elke deelgemeente zo'n kastje hebben voorzien. We hebben ze de eerste keer ook zelf gevuld met boeken die wij voor jullie verzameld hebben.

Maar sinds de plaatsing is het aan jullie om deze kastjes levend te houden. Wij zullen hier als bibliotheek geen boeken meer in plaatsen. Dat is aan jullie, als jullie dat willen.

Verder vragen we natuurlijk ook om het kastje met eerbied te behandelen. Het is geen plaats om dingen te dumpen waar je vanaf wil of om voor iets anders te gebruiken dan waar het voor dient: samen boeken met elkaar delen.

 

Peter of meter worden van onze kastjes?

Om dit alles een beetje in de gaten te houden, doen we ook een beroep op jullie. Wil jij peter of meter worden van zo'n kastje en in de gaten houden of alles goed verloopt? Neem dan contact met ons op via bibliotheek@dilsen-stokkem. Ook alle andere meldingen, vragen of opmerkingen i.v.m. deze kastjes mogen worden doorgegeven via bibliotheek@dilsen-stokkem of 089 79 08 80.