Tentoonstelling: Ondergedoken kinderen

De tentoonstelling "Ondergedoken kinderen" werd ontwikkeld door Kazerne Dossin en vertelt het verhaal van Joodse kinderen die aan de gruwel van de Holocaust konden ontsnappen.

ondergedokenkinderen.PNG

 

De Jodenvervolging die zich ook in ons land afspeelde tijden de Tweede Wereldoorlog was een gruwelijke bladzijde uit onze geschiedenis, maar gelukkig was er ook ruimte voor hoop en menselijkheid.

Dankzij de hulp van kloosters en scholen maar ook burgers konden heel wat kinderen ontsnappen aan het lot dat Nazi-Duitsland voor hen in petto had.

Met deze tentoonstelling laten wij hun verhalen aan bod komen, verhalen van gewone mensen die hun leven op het spel zetten om dat van anderen te redden.

Op die manier willen we samen met de gruwel van de Holocaust ook de al deze heldendaden onder de aandacht brengen, want ook die mogen niet vergeten worden.

 

De tentoonstelling

De tentoonstelling staat opgesteld in onze leeszaal en zal in de loop van februari door heel wat klassen van het 5e en 6e leerjaar worden bezocht. Aan de hand van een bundeltje met opdrachten gaan de leerlingen zelf aan de slag met de verhalen.

Vanaf 27 januari is de tentoonstelling bovendien ook voor iedereen gratis toegankelijk tijdens onze openingsuren. Zeker de moeite waard, ook voor volwassenen!

 

Kazerne Dossin

Deze instelling is gehuisvest in de voormalige legerkazerne in Mechelen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd gebruikt als een zogenaamd doorgangskamp. Van hieruit werden duizenden Joden en zigeuners naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd.

Als "Memoraal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten", zoals de titel van de instelling officieel luidt, heeft Kazerne Dossin als doel de herinnering aan dit stuk geschiedenis levend te houden opdat we daaruit zouden leren.

De nadruk ligt natuurlijk op de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de blik is ruimer dan dat: ook andere manieren waarop (tegenwoordig) mensenrechten in het gedrang worden gebracht komen aan bod.